2005 – 2009

Rok 2005 přinesl velké úspěchy ženským složkám. Družstvo žen dokázalo zvítězit v 1. lize ve skupině B,  porazilo nejen AC Českou Lípu, ale i LIAZ Jablonec, AC Liberec a další družstva a postoupilo do baráže, kde bojovalo o 7.-14. místo v republice spolu s dalšími družstvy z ostatních skupin 1. ligy a s dvěma družstvy z extraligy.  Nakonec z toho bylo velmi pěkné čtvrté místo v baráži, tedy celkově 10. místo v republice.

Také družstvo juniorek se zasloužilo o pěkný výsledek, neboť po vítězství v krajských kolech postoupilo do semifinále v Pardubicích, kde obsadilo druhé místo a opět postoupilo až do finále ČR do Ostravy, kde se  děvčata  umístila na velmi pěkném pátém místě za takovými družstvy, jako Olymp Brno, TEPO Kladno, Slavia Praha a SSK Vítkovice. I když družstvo bylo posíleno několika závodnicemi z Kolína, které za družstvo hostovaly,  je to především úspěch našich atletek Fidranské, Hejretové, Tihonové, Boháčové, Bajerové, Holubové, Tesařové, Dubské, Mojdlové, Šmídové, Weisové, Škaloudové, Režové a dalších.

Naši závodníci na krajských přeborech získali 42 medailí a k tomu na mistrovstvích ČR ještě dalších 10! Na mistrovství ČR do 22 let v disku se na 2. místě umístila Ivana Baňacká výkonem  45,13m a na 3.místě skončil Pavel  Honal rovněž v disku se  48,43 m, v kategorii juniorů  na stupně nejvyšší vystoupila Radka Hejretová, když zvítězila v hodu  kladivem výkonem 53,82m a třetí místa v tyči obsadili Lucie Tihonová s 365 cm a M. Šimánek  se  440 cm. Velkého úspěch dosáhla na mistrovství ČR dorostu Dana Lžíčařová, která získala dvě zlaté medaile a to v kouli za výkon 14,16m a v kladivu za hod dlouhý 52,25m. Také Ivana Baňacká si odvezla zlato, když zvítězila v disku  47,46 m a v kladivu obsadila třetí místo výkonem 49,40m. Další zlatou medaili přivezla z mistrovství ČR i Lucie Mojdlová, vítězstvím z  oštěpu výkonem 39,41m.

Nebyly to však jen úspěchy na mistrovstvích. Naši nejlepší  závodníci se účastnili řady mezinárodních utkání a mítinků, kde velmi dobře reprezentovali nejen Českou republiku, ale i náš oddíl.

Členská základna čítala v roce 2005 celkem 307 členů všech věkových kategorií. Sportovní třídy mají sice úbytek zájemců o atletiku, na druhé straně se však daří atletickým kroužkům.  V Houštce bylo uspořádáno celkem 28 atletických závodů počínaje tradičním Jarním během přes Krajské přebory jednotlivců  mladších a starších žáků, kola 1. ligy, tradiční Atletický mítink a Mistrovství České republiky ve vícebojích všech věkových kategorií a další významné závody a kontrolky.

Zásluhou o.s. Atletického střediska Emila Zátopka, které z větší části financovalo a zajistilo zhotovitele, byla vybudována krytá tribuna. Účelnost této tribuny byla ověřena hned při prvních velkých závodech průtrží mračen, při které se všichni účastnici již mohli schovat. Původní rozpočet na krytou tribunu zpracovaný projektantem zněl na více jak 13 milionů korun. I když projekt byl zpracován v celé délce rovinky, bylo zcela vyloučené tak vysokou sumu pro výstavbu tribuny zajistit. Díky Ladislavu Pytlounovi, který původní projekt značně přepracoval a zjednodušil, bylo možné za necelou třináctinu zajistit dodavatele  a postavit krytou tribunu o třech schodech v délce  50m, pro cca 250 sedících.

Atletkou roku byla po zásluze vyhlášena Ivana Baňacká.

 

Rok 2006 je již šedesátým pátým rokem od založení atletického oddílu ve Staré Boleslavi. I když se tentokrát žádné velké oslavy nekonaly, do programu oslav byly zařazeny pouze tradiční atletické podniky, které mají svoji letitou historii a které v některých minulých letech především z důvodu přestavby stadionu, nebyly pořádány. Výbor atletického oddílu pracoval ve složení : Jiří Kreuter – předseda, Ladislav Pytloun – místopředseda a vedoucí družstva mužů, Ladislav Bartůněk – místopředseda a vedoucí rozhodčích, Marie Krumpolcová – hospodářka, Jindřiška Pluhařová – vedoucí družstva žen, Pavel Sládek – vedoucí trenér SCM, Květa Hájková – vedoucí trenér ST atletiky a sekretář oddílu a Ladislav Bartůněk mladší – zástupce závodníků a správce webových stránek oddílu.

Atletický oddíl v roce 2006  čítal 313 členů, z nichž  bylo 103  mužů a žen, 26 juniorů a juniorek,  64 dorostenců a dorostenek, 53 žactva, 31 mladšího žactva a 36 dětí z přípravky.

Z hlavních výsledků našich závodníků je třeba zvýraznit úspěchy na Mistrovství České republiky: Ivana Baňacká získala zlatou medaili na halovém  mistrovství juniorů v kouli výkonem 13,83m a ze stejného mistrovství odjížděla Radka Hejretová se stříbrnou medailí také z koule, s výkonem 13,15m. Rovněž Lucie Mojdlová se umístila na druhém místě v kategorii dorostenek ve skoku o tyči, když na mistrovství překonala laťku ve výšce 316 cm. Velkého úspěch dosáhla na mistrovství mužů a žen v hale i Andrea Valešová, která výkonem 14,95 m obsadila druhé místo v kouli.

Stejného umístění na druhém místě získala Andrea Valešová i na Mistrovství České republiky na dráze, kde k výkonu v kouli 15,86 m  přidala i třetí místo v disku výkonem 51,49m. Pozadu nezůstaly ani naše nejlepší juniorky, které se tohoto mistrovství rovněž zúčastnily. Na mistrovství juniorů pak excelovala Ivana Baňacká, která zvítězila v disku 49,14m, druhá skončila v kouli 13,35m a na třetím místě se umístila ještě v kladivu výkonem 46,67m. Kladivo vyhrála Radka Hejretová výkonem 54,59m a získala další zlatou medaili a vše dovršil ještě junior Michal Vít, který v kouli výkonem 15,92m získal rovněž první místo a zlatou medaili.

Je vidět že se našim ženám dobře daří. Opět vyhrály svoji skupinu 1. ligy a postoupily do baráže, kde shodně, jako v roce předchozím se umístily na čtvrtém místě a celkově v ČR na místě desátém. Atletky se rovněž prosadily i na Mistrovství České republiky jednotlivců do 22 let, kde  Ivana Baňacká zvítězila v disku výkonem 47,31m a Hana Kavínová skončila na 400 m překážek druhá a na 100 m překážek třetí, v časech 1:01,99 a  14,47s.

Mužům se již tak dobře nevedlo. V soutěži družstev skončili na šestém místě v silné skupině 1. ligy a i když někteří ze závodníků dosahovali výborných výsledků jako např. Pavel Honal, Petr Ogoun, Michal Vít, Martin Chyba a Jaroslav Fic,  proti velmi silným soupeřům větší šance nebyly.

V krajských soutěžích nastoupila všechna mládežnická družstva a do republikového  semifinále postoupila pouze družstva juniorů.  Juniorky skončily šesté a junioři na osmém místě. Ostatní družstva se v krajském přeboru  výrazně neprosadila a do semifinále nepostoupila.

V roce 2006 byla opravena celá fasáda hlavní budovy a z iniciativy a finančního zajištění ASEZ o.s. byl postaven  nový, zděný kiosek na místě původního, čímž se značně zlepšilo prostředí u občerstvení při atletických závodech na stadiónu.

Atletkou roku se opět stala Ivana Baňacká.

 

Úspěšné tažení družstva žen kulminovalo v roce 2007  opět vítězstvím ve skupině 1. ligy a postupem do baráže, ve které naše ženy dosáhly historického úspěchu, když skončily pouze o 0,5 bodu na druhém místě za AK SSK Vítkovice. Tím si zajistily si postup do nejvyšší atletické soutěže – do extraligy, mezi nejlepších deset družstev z celé ČR.

Družstvo pod vedením Jindřišky Pluhařové dokázalo v baráži porazit  takové soupeřky, jako Lokomotivu Břeclav, A.C. Spartu Praha, SK Spartak Praha 4, AC Českou Lípu, ASK Slavia Praha a AK Olomouc. A která děvčata se o tento historický úspěch zasloužila : především Hana Kavínová, Jana Melichová, Kristýna Šubrtová, Andrea Valašová, Radka Hejretová, Bohuslava Váňová, Lucie Mojdlová, Tereza Dubská, Veronika Fidranská, Eliška Škaloudová, Lucie Tihonová, Anna Soušková, Kristýna Pušová, Adéla Vávrová, Lucie Burdová, Alena Tesařová, Lenka Holubová a Markéta Barešová.

Ženské atletice se dařilo i v jednotlivcích.  Největší úspěch jsme očekávali od Lucie Mojdlové, která byla  nominována v hodu oštěpem na Mistrovství světa atletů do 17 let, které se v roce 2007 konalo v Ostravě.  Snad tréma, nebo velká zodpovědnost zapříčinila, že Lucie neměla v kvalifikační skupině ani jeden zdařený pokus a  do dalších bojů již nezasáhla.

I když v tomto roce žádná z našich atletek nezískala zlato na  mistrovstvích České republiky, stejně některé vystoupily na stupně vítězů.  Především při halovém mistrovství získala v kategorii dospělých Andrea Valešová stříbrnou medaili ve vrhu koulí výkonem 15,12 m a ve stejné disciplině v kategorii juniorek  byla Ivana Baňacká byla třetí  12,92 m.

Na dráze na Mistrovství ČR  do 22 let vybojovala druhá místa  Radka Hejretová  v kladivu a kouli a Hana Kavínová na 400 m překážek. Třetí místa pak získaly : žačka Hana Slováková v disku, dorostenky Eliška Škaloudová v sedmiboji a Lucie Mojdlová v oštěpu,  a juniorka Dubská v běhu na 1500 m. Daří se převážně vrhačským disciplinám a to zásluhou trenérů Pavla Sládka a Stanislava Pluhaře a Jiřího Kreutera, kteří se orientují především na ženské vrhačské discipliny a je vidět, že cílevědomá práce přináší u svěřenek úspěchy.

Škoda, že se stejně dobře jako ženy, se neprosazují mužské složky. I když  mnozí muži mají úspěchy v rámci kraje, nebo v družstvu, zatím se nepodařilo výrazně se prosadit v nejvyšších soutěžích jednotlivců i když někteří se mistrovství pravidelně zúčastňují a umísťují se do desátého místa – v kategorii mužů Petr Ogoun, sedmý v dálce, Pavel Honal šestý v kouli do 22 let, junior František Schoval sedmý na 3000 m přek., dorostenec Patrik Uher šestý na 1500 m a Jakub Zahrádka devátý v disku, ovšem na stupně vítězů to nestačí.

Někteří mladí závodníci, kteří mají před sebou hvězdnou budoucnost, mají již dílčí úspěchy. Tak například mladší žák Vojtěch Hájek si velmi dobře vedl na Olympiádě dětí a mládeže v Ústí nad Labem a dorostenec Jan Tesař startoval na Mistrovství ČR.

V oddíle působí  aktivní trenéři Květa Hájková, která je současně vedoucí trenérka sportovních tříd při 5. Základní škole Na Výsluní, Jindřiška Pluhařová, Ladislav Bartůněk, Jiří Kreuter, Stanislav Pluhař, Jan Tesař, Petr Ulč a Pavel Sládek-vedoucí trenér SCM. Na základních školách trenérsky působí v atletických kroužcích Tereza Veselá, Lucie Burdová a Martina Boháčová.

Podpoře sportu se věnuje i město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, které formou příspěvků na sportující mládež do 18 let se zohledněním sportovních výsledků,  dotuje některé sportovní kluby v našem městě.  Do nově ustanovené sportovní komise při Městském úřadu, která předkládá návrhy radě města na finanční podporu, byl jmenován i Ladislav Pytloun z našeho oddílu.

Kromě příspěvků na rozvoj sportu, vypsalo město i granty na investiční výstavbu. Na základě naší žádosti jsme obdrželi 716 279,- Kč. Tyto prostředky byly využity na přístavbu cílového domku o rozměru 6×16 metrů v hodnotě 1 132 880,- Kč. I když realizace  přidělení grantu byla vázána spoluúčastí ve výši 30% z vlastních zdrojů,  byla potřebná částka uhrazena  Atletickým střediskem Emila Zátopka a z výnosu ubytovny. Stavba byla dokončena v roce 2008 tak, aby celé zařízení mohlo být využito již v průběhu sezóny. V přízemí vznikl velký sklad  a v patře lze  využít místnost i jako zasedačku při atletických závodech na porady vedoucích.. Realizace projektu, který zpracovala firma Tomáše Linharta, se ujal Ladislav Pytloun , Marie Krumpolcová a Jiří Kreuter. Také sdružení TJ/SK poskytlo příspěvek na modernizaci sportovních zařízení, který byl  využit na rekonstrukci šatny žen.

Titul Atletka roku získala Radka Hejretová.

 

V roce 2008 bylo pořádáno již čtvrté mistrovství České republiky ve vícebojích všech kategorií. První mistrovství se konalo na zbrusu novém stadiónu v roce 2002, další v roce 2003 a v roce 2005. Mimořádně příznivé podmínky na stadiónu v Houštce pro pořádání vícebojů, díky zdvojeným sektorům pro jednotlivé technické discipliny, umožňují bez problému takovýto podnik uspořádat. A tak jsme mohli v tomto roce vidět na startu kromě českých závodníků i řadu cizinců z Rakouska, Slovinska, Řecka, Finska, ale i z Jamajky a Alžíru. Zahraniční atleti si přijeli do Houštky splnit limity pro Olympiádu v Pekingu. Z našich startujících atletů se nejvíce vedlo Elišce Škaloudové, která v kategorii juniorek skončila třetí.

Posledním desetibojem se přišel do Houštky rozloučit se svou dlouholetou sportovní kariérou i mistr světa a světový rekordman Tomáš Dvořák. Bohužel pro zranění závod nedokončil.

Po sportovní stránce začal rok 2008 velmi příznivě pro naše atlety. Již první týden v lednu na Akademickém mistrovství ČR získala v hale Hana Kavínová druhé místo na 400 m časem 59,55s a na 60 m překážek doběhla třetí 9,05s. Lucie Tihonová překonala v tyči laťku na 340 cm a bylo z toho výborné druhé místo, dobře si vedl i Petr Ogoun v dálce a Lucie Burdová na 400 m.

Následovaly krajské přebory, kde naše výprava v Praze na Strahově získala velký počet medailí. V kategorii dospělých jich bylo celkem 18, když největším sběratelem se stal Ladislav Bartůněk ml. se ziskem 4 medailí, v juniorské kategorii nasbírala nejvíce medailí Eliška Škaloudová, když z celkového poču 17ti medailí, jich sama vybojovala 6. Dorost získal 6 umístění do třetího místa a žactvo celkem 11.

Dobře si vedli naši závodníci na halových mistrovstvích ČR. V kategorii dorostu si  Patrik Uher  doběhl na 1500 metrů pro zlato, stejného umístění na prvním místě dosáhla i Markéta Červenková ve vrhu koulí.  Druhá skončila v kategorii žen Andrea Valešová ve stejné disciplině a žačka Pavla Červenková  v halových vícebojích skončila třetí.

Také krajské přebory na dráze přinesly našemu oddílu neuvěřitelných 77 medailí, když dospělí jich získali 25,  junioři 16, dorostenci 14 a žákovské kategorie 22. Opět zazářili především ti atleti a atletky, kteří se prosazovali již na halových přeborech.

Na Mistrovství ČR nám největší radost udělala Markéta Červenková v kategorii dorostu dvojnásobným vítězstvím v kouli a disku a ve stejné kategorii doběhl Patrik Uher v běhu na 1500 m druhý. Z početného zastoupení našich atletů na mistrovství dospělých si nejlépe vedla Andrea Valešová , která skončila třetí v kouli s výkonem 14,57 m.

První sezónu v extralize bojovaly ženy s velkými soupeři velmi statečně. Vždyť taková družstva, jako USK Praha, PSK Olymp Praha, ACP Olymp Brno, Sokol Plzeň, Hvězda Pardubice, A.C.Tepo Kladno, AK SSK Vítkovice, A.C.Sparta Praha a Lokomotiva Břeclav chtěla docílit co nejlepších umístění. Již v prvním kole naše ženy dokázaly, že do extraligy patří, když porazily Kladno, Vítkovice, Spartu Praha a Břeclav a umístily se z deseti družstev na šestém místě.  V dalších kolech sice již tak úspěšné nebyly, ovšem v extralize se udržely i pro další rok. Nejúspěšněji  bodovala Andrea Valešová, Jana Melichová, Kateřina Blažková, Hana Kavínová, Radka Hejretová, Kristýna Šubrtová, Markéta Červenková, Petra Fousková, Bohuslava Váňová, Martina Netolická, Eliška Škaloudová, Lucie Tihonová, Veronika Fidranská a další. Je fakt, že i hodně bodů nasbíraly hostující závodnice, které našemu družstvu velmi pomohly, ovšem hosty má každé družstvo a v mnoha případech se jedná i o cizince.

Do soutěže bylo přihlášeno i „B“ družstvo žen, které soutěžilo ve 2.lize, což je nejnižší soutěž žen. „B“ družstvo bylo postaveno především proto, aby se umožnilo mladým závodnicím a závodnicím s nižší výkonností si zazávodit, nebo se připravit pro následující rok na extraligu. Béčko skončilo na šestém místě z osmi.

Družstvo mužů se stále nemůže odlepit od středu tabulky, ovšem  silné soupeře, jako je Sokol Hradec Králové, Sokol Kolín a Slovan Liberec je v současné době těžké porážet.

Z ostatních družstev se opět podařilo postoupit do semifinále republiky družstvu juniorek a juniorů, obě družstva posílena o dorostence skončila na osmém místě z deseti účastníků.

Začátkem roku 2008 abdikoval na funkci předsedy Tělovýchovné jednoty Slavoj, jeho dlouholetý předseda, který stál v čele Slavoje více jak 30 let,  bývalý atlet a dnes předseda lyžařského oddílu, František Prokopec.  Situaci vyřešila následná valná hromada TJ Slavoj, kde byl jednohlasně za předsedu Tělovýchovné jednoty  zvolen předseda atletického oddílu Jiří Kreuter,  a do výboru TJ byli zvoleni i další členové atletického oddílu ing. Jan Ježek, Mgr. Květa Hájková a JUDr Petr Ulč. Výbor TJ doplnili členové z ČASPV, lyžařský oddíl nikoho nenavrhl a z oddílu kopané nebyl zvolen nikdo.

Atletkou roku 2008 byla zvolena Markéta Červenková.

 

Rok 2009 můžeme označit za velmi zdařilý pro družstva dospělých. Družstvo mužů, vedené Ladislavem Pytlounem, bylo po létech účinkování ve skupině „B“, přeřazeno do skupiny  „A“ 1.ligy, kde si vedlo skvěle. Kromě prvního kola, kdy skončilo druhé, všechna ostatní kola vyhrála a jako vítěz skupiny porazilo AC Domažlice, Vodní stavby Tábor, AK Bílinu, USK VŠEM Ústí nad Labem, ZŠ Jeseniovu Praha, USK Praha a Olymp Praha B, postoupilo do baráže o postup do extaligy. Baráž se konala na stadiónu v Houštce a družstvo mužů dokázalo, že vítězství ve skupině „A“ nebylo náhodné a v baráži skončilo na vynikajícím čtvrtém místě za družstvy z extraligy Syner Turnov a Spartakem Praha 4 a vítězem moravské skupiny 1. ligy, družstvem SSK Vítovice. Za naším družstvem pak skončil vítěz skupiny „B“ Sokol Kolín, dále LIAZ Jablonec, AC Domažlice a Lokomotiva Břeclav. Sezónu 2009 můžeme označit pro družstvo mužů za nejlepší v historii staroboleslavské atletiky, neboť tento rok chyběl jenom krůček, stačilo porazit Vítkovice, aby i muži startovali v nejvyšší atletické soutěži, stejně jako ženy.  A kdo se nejvíce zasloužil o tak výrazný úspěch mužů? Především Martin Říčař, který vyhrával sprinterské disciplíny, Petr Ogoun sbíral vítězství v dálce a výšce, Pavel Honal si dobře vedl ve vrhačských disciplinách,  Jan Tesař exceloval především na dlouhých překážkách, vícebojař Lukáš Brenn bodoval v disku a oštěpu, Michal Vít sbíral vítězství v kouli, ale výrazně pomohli družstvu i Michal Michálek, Jaroslav Fic, Luboš Nováček, Václav Mráz, Milan Syrovátka, Radek Vopršálek Petr Hamták, Jakub Zahrádka, Tomáš Hatka, Patrik Uher, David Vondruška, David Linhart, Patrik Drhlík a další.

I extraligové družstvo žen si v roce 2009 polepšilo.  Postoupilo do finále Mistrovství republiky družstev, kam se kvalifikovalo po prvních třech kolech extraligy sedm nejlepších. V samotném finále obsadila naše děvčata vynikající páté místo za USK  Praha, ACP Olymp Brno, PSK Olymp Praha a Hvězdou Pardubice. Po součtu výsledků ze základních kol a finále, se družstvo žen umístilo na fantastickém šestém místě, což podobně jako u družstva mužů, lze tento výsledek označit za historický. Výborných výsledků dosahovala Andrea Valešová ve vrhačských disciplinách,  Jana Melichová především na 400 m překážek, Hana Kavínová, která kromě 400 m překážek běhala i půlku a startovala ve výšce. Také všechna ostatní děvčata přispěla k tomuto skutečně vynikajícímu umístění.

Dařilo se i béčku žen, děvčata v tomto roce vyhrála svoji skupinu 2. ligy a přímo  postoupila do 1. ligy.

Družstva žáků, žákyň, juniorů a juniorek  postoupila do semifinále Mistrovství ČR družstev,  které žačky vyhrály, žáci skončili třetí a obě družstva si zajistila postup do finále M ČR, kde si výborně vedla . Děvčata se umístila osmá a chlapci devátí. Když zvážíme vysokou konkurenci v žákovských kategoriích, je to velký úspěch, který naši žáci a žákyně dosáhli.  Z děvčat  mají velkou zásluhu na výborném umístění: Monika Vomáčková, Eliška Štěpánová,  Nikola Kuklová, Agáta Faltová, Adéla Nergerová, Pavla Kohoutková, Hana Fridrichová, Lenka Říhová,  Michaela a Markéta  Matoušková. A z chlapců se na úspěchu podíleli především  Jiří Toman, Vojtěch Hájek, Tomáš Gurčík,  Benjamin Rizvanovič,  Adam Holeček,  Martin Švarc, Roman Stránský, Václav Kukla, Petr Prášil,  Pavel Chalupianský,  Tomáš Kladiva , Moravec, Králík, Šafránek, Iltis, Cvrk Šťastný Milan a Martin a další. Bohužel, většina těchto žáků a žákyň však s atletikou po ukončení základní školy skončila a v Houštce se již neukázala.

Rok 2009 byl úspěšný i pro jednotlivce. Na Akademickém mistrovství ČR si pro stříbro doběhla na 400 m Hana Kavínová časem 59,71 a Lucie Tihonová vybojovala bronz ve skoku o tyči výkonem 340 cm.

Na Mistrovství ČR v hale ve vícebojích získala druhé místo  juniorka Eliška Škaloudová a žák Vojtěch Hájek skončil třetí. Největšího úspěchu však dosáhla Markéta Červenková na mistrovství ČR juniorů, když zvítězila ve vrhu koulí s  výkonem 14,28m a Andrea Valešová na mistrovství dospělých rovněž v kouli obsadila druhé místo výkonem 15,11m.

Sled mistrovství České republiky na dráze byl zahájen akademickým mistrovstvím, kde naši závodnici Petr Ogoun a Lucie Tihonová získali třetí místa. Petr Ogoun v dálce výkonem 737 cm a Lucie Tihonová ve skoku o tyči s výkonem 370 cm.  Na vícebojařském mistrovství se zaskvěla  výborným osobním výkonem 4390 bodů a druhým místem juniorka  Eliška Škaloudová a žák Vojtěch Hájek skončil rovněž druhý v osobním rekordu ziskem 5007 bodů. Z Mistrovství ČR juniorů přivezla Markéta Červenková dvě medaile za umístění na 1. místě ve vrhu koulí a za třetí místo v hodu diskem a  Lucie Mojdlová skončila v hodu oštěpem třetí. V kategorii dospělých vybojovala na mistrovství stříbrnou medaili i Andrea Valešová. Na MČR do 22 let získala ještě Markéta Červenková a Radka Hejretová po dvou medailích a na Mistrovství ČR žactva získal dokonce Vojtěch Hájek tři medaile a na Olympiádě dětí a mládeže k tomu přidal ještě třetí místo v běhu na 100 m překážek.

Markéta Červenková byla nominována na Mistrovství Evropy juniorů, které se uskutečnilo v Novém Sadu a kde se ve vrhu koulí umístila na nečekaném šestém místě výkonem 14,88 m.

V roce 2009 požádal oddíl kopané  o vystoupení z TJ  Slavoj. Valná hromada tělovýchovné jednoty, která se konala 12. října vystoupení oddílu kopané s majetkovým vypořádáním odsouhlasila s tím, že novému oddílu kopané bude převedeno  hřiště na Lázeňské a z prodeje kolbiště v Hluchově,  velké Sokolské chaty v Desné a pozemku u autobusového nádraží ve Staré Boleslavi, dostane určitý podíl tak, aby současně z prodeje měly přínos i zbylé oddíly ve Slavoji, tedy atletický oddíl, lyžařský oddíl a ČASPV. Vystoupení oddílu kopané z TJ Slavoj přineslo  výraznou změnu ve využívání stadiónu v Houštce, neboť fotbalisté tímto krokem museli opustit Houštku a po šedesátiletém vzájemném soužití atletů a fotbalistů, stadión začal sloužit pouze atletům.  Nový subjekt kopané sice nese název FK Slavoj Stará Boleslav, ovšem s naším TJ Slavoj již nemá nic společného. Oddílu atletiky se tímto krokem značně ulevilo, neboť nyní lze stadión využívat jen pro atletiku a náklady, které oddíl atletiky nesl i za fotbalisty při údržbě areálu  se snížily, i když si dílčí údržbu hrací plochy  fotbalisté zajišťovali sami.

V roce 2009 došlo i k několika změnám z hlediska  vztahu k užívaným sportovním zařízením, neboť valná hromada TJ Slavoj m.j. odsouhlasila, že každý oddíl v rámci Slavoje zajišťuje správu majetku, který využívá ke sportovní činnosti a v případě, že by některý z oddílu se chtěl osamostatnit, bude mu to umožněno i s majetkem, který v současné době spravuje. Tímto krokem byl zrušen i odvod ve výši 25% do pokladny TJ Slavoj  ze zisku ubytovny, kterou náš oddíl spravuje a která díky vedoucí střediska Marie Krumpolcové, je hlavním zdrojem příjmu pro pokrytí režie stadiónu.

Titul Atletky roku obhájila Markéta Červenková.