2000 – 2004

Zkraje sezony 2000 získal žák Pavel Honal na Mistrovství ČR v hale dvě bronzová umístění a to v kouli a skoku vysokém. Další bronzové medaile přidal junior R.Ďuriš ze skoku vysokého a žačka L.Burdová z běhu na 60m. Jaro na stadionu poznamenaly nečekané povodně. Dráha a sektory byly do značné míry poničeny, ale pracovníci firmy Sibera dráhu zrekonstruovali a firma T.Linharta položila nový jednolitý povrch na sektory. Medailisté z haly si na dráze mírně polepšili, když Pavel Honal získal stříbro v disku, čtvrté místo obsadil v kouli. Lucie Burdová získala v běhu na 300m stříbro stejně jako P.Korim v oštěpu juniorů. Svůj druhý bronz sezony vybojoval R.Ďuriš ve skoku vysokém juniorů. Díky všem těmto medailistům bylo i na mezinárodní scéně početné houštecké zastoupení. Atleti staroboleslavského oddílu závodili na mezinárodních utkáním od žáků až po kategorii do 22 let. Družstvo mužů si ve skupině C II.ligy poradilo se všemi soupeři a hravě postoupilo po roční přestávce do I.ligy. Družstvu pomohli hosté z Nymburka, Slavie a dokonce i Brna. Jak se poslední léta stalo obvyklé, bodování vyhrál Jaroslav Fic tentokráte následovaný Radkem Ďurišem, Martinem Nedbalem, Martinem Čapkem a nestárnoucím Milošem Krejzou. Družstvo žen bylo zařazeno do silnější skupiny I.ligy a tak ani body Valešové, Kárníkové a Jakubové nezabránili sestupu. Po dlouhé době byla opět sestavena B družstva mužů a žen pod vedením Pavla Sládka. Junioři. Obrovská mobilizace atletických sil, atletů a hostů do tohoto družstva znamenala jasné převálcování soupeřů a postup do finále. Nebylo vyjjímečné ani vítězství v kolech s náskokem 200 bodů- družstvo druhé Mladé Boleslavi dosáhlo 120 bodů. Ve finále se dokázali prosadit jen ti nejlepší, ale i 11. místo v republice je jistě skvělým úspěchem. Nejvíce se prosazoval Pavel Korim, Miloš Krejčík, Radek Ďuriš a Jan Březina, ostatní si byli více či méně s dosaženými body rovni. V družstvu starších žáků na sebe výrazně upozornil Pavel Honal, který pravidelně vítězil v disku, kouli, výšce nebo dálce. Stejně jako družstvo juniorů, tak i starší žákyně postoupily do finále Mistrovství ČR družstev. Zde obsadily konečné páté místo. Oporami se staly Lucie Burdová, Heidi Lišková a Hana Brožková. Během sezony se občanskému sdružení Atletické středisko Emila Zátopka podařila neuvěřitelná věc v podobě získání grantu na položení 400m dlouhé dráhy s umělým povrchem. Podzim byl tedy věnován přípravám na tento další mezník ve vývoji nejen staroboleslavské atletiky, ale i té středočeské.

 

2001 . Bronz v kouli dorostenců stejně jako v sedmiboji v hale získal Pavel Honal. Na dráze si skočil ve skoku vysokém Petr Ogoun pro dorostenecké stříbro, Pavel Honal vybojoval v kouli bronz. Markéta Jurašová se stala přebornicí republiky v hodu diskem žákyň, na stříbro v kouli dosáhla Heidi Lišková. Ze žákovského mistrovství přivezli bronz Jan Škarnitzl z běhu na 1500m, Lucie Tihonová ve skoku o tyči a Heidi Lišková z hodu diskem. Družstvo mužů po ročním účinkování v první lize opět sestupuje do II.ligy. Druhé místo ve II.lize opět získalo družstvo žen. Do finále Mistrovství ČR družstev, kde obsadili osmé místo se probojovali starší žáci, vedení Lukášem Kopeckým, Janem Andresem a Michalem Šimánkem. Zatímco atleti bojovali na cizích drahách, na té houštecké se usilovně pracovalo. Ovál byl rozšířen na 400m, položen povrch Polytan-M, instalováno umělé osvětlení, obnoveno oplocení, zrekonstruovány šatny a sprchy.

 

Na jaře bylo dokončování stadionu v plném proudu, neboť se chystalo slavnostní otevření spolu s Jarním během. Od roku 1944, kdy se běžel první ročník, neměl takovou účast jako nyní. 127 běžců z celého okolí běželo ve slavnostní den otevření stadionu. Opět se stala Houštka místem setkání mnoha známých osobností atletiky, funkcionářů města a dalších hostů. Bohužel se tohoto okamžiku nedožil Emil Zátopek, přestřižení pásky se tedy ujala jen Dana Zátopková. Již o čtrnáct dní později se na nové dráze konaly významnější závody, po dvaceti letech byl obnoven Machkův memoriál spolu se Štítem města ve skoku vysokém mužů a Velkou cenou ve skoku dalekém žen. Také tradiční Atletické středy našly v termínovce své místo. Během roku bylo zrekonstruováno víceúčelové hřiště, zbourána stará sauna, místo které vyrostla klec pro vrhy a hody. Atletické středisko Emila Zátopka do stadionu vložilo více než 17 milionů korun, ale stále je ještě mnoho práce. Díky Jiřímu Kreuterovi, ing.Ladislavu Pytlounovi a Marii Krumpolcové je však první velký krok učiněn. Nového stadionu si začali všímat i ostatní kluby pro svá soustředění. Staroboleslavským atletům se však také dařilo. V hale si Pavel Honal zopakoval bronz v sedmiboji, v kouli si vybojoval bronz také. Stříbro získala žačka Radka Hejretová v kouli, bronz Petr Ogoun ve výšce juniorů. Na dráze se stal P.Honal mistrem republiky v hodu diskem a ve vrhu koulí obsadil stříbrnou pozici. V téže dorostenecké kategorii získala svým výkonem v tyči Lucie Tihonová stříbro. Mistrem republiky žactva v běhu na 300m se stal Jan Dřímal, bronz vybojovala Aneta Polišenská v disku. Jak družstvo žen, tak i družstvo mužů si dalo za cíl postoupit do I.ligy. Oběma družstvům se to s přehledem podařilo. V družstvu žen se nejvíce prosazovaly vrhačka A.Valešová, překážkářka H.Kavínová, sprinterka a skokanka L.Burdová a tyčařka L.Tihonová. U mužů to byl jednoznačně Petr Ogoun, který za 4 kola nasbíral tolik bodů, co celé družstvo za první kolo. Vydatně mu pomáhali Pavel Honal a Jaroslav Fic. Však se již i trenérská práce stává dostatečnou, vrátil se L.Bartůněk k běžcům, J.Pluhařová si vzala na starosti početnou skupinu dívek sprinterek, H.Hatková, J.Linková, R.Ďuriš, J.Březina, J.Hlavatá a L.Jakubová se starají o nejmladší. Dále trenérsky působí S.Pluhař, J.Kreuter, P.Sládek, R.Starý a K.Hájková. Jistě zajímavým sportovním počinem je stálá aktivita Františka Dolečka, který ve svých 59 letech absolvoval v jedné sezoně běhy od 50m po maratón.

 

Do práce oddílu se postupně zapojil L.Hejret, L.Bartůnek starší, J.Březina a R.Ďuriš. Zacelili tak volná místo po odcházivším M.Krejzovi, J.Námětskovi, J.Sládkovi a B.Šuldovi. Při společenském večeru atletů byl nejlepším atletem roku 2002 vyhlášen Pavel Honal. Na Mistrovství republiky v hale potvrdil své kvality vítězstvím v kouli. Lukáš Hejret obsadil druhé místo ve skoku vysokém. Dorostenec Lukáš Kopecký získal stříbrnou medaili v běhu na 400m a štafeta 4x2kola Vocel, Kopecký, Šimánek, Dřímal vyběhla bronz. Na vytrvaleckých podnicích se daří F.Schovalovi, který v hale v běhu na 1500m vybojoval bronz a v přespolním běhu na 3000m vyhrál. Na dráze se blýskl Petr Ogoun bronzem v běhu na 100m a stříbrem v běhu na 200m. Pavel Honal získal bronz v kouli a stříbro v disku, ve výšce za bezkonkurenčním J.Bábou skončil houštecký L.Hejret. Žákovskou přebornicí v hodu kladivem se stala I.Baňacká, na stupeň vítězů ji doprovodila D.Lžičařová třetím místem. Stříbro si z Mistrovství ČR dorostenců přivezl čtvrtkař Lukáš Kopecký. V soutěžích družstev bylo ženské družstvo úspěšnější než mužské. Ač o pár bodů, lépe řečeno jeden, družstvo mužů na kvalitu svých soupeřů nedosáhlo a spolu s družstvem ZŠ Jeseniova sestoupilo. Ani vynikající výkony Petra Ogouna a Pavla Honala, dvou jasných tahounů se udržet nepodařilo. To ženy zásluhou A.Valešové, H.Kavínové a P.Fairaislové si udrželi prvoligovou příslušnost do dalšího roku. Také tento rok byla sestavena B družstva, kde si s různými úspěchy zazávodili převážně mladí atleti a mladé atletky. V žákovských kategoriích na sebe upozorňuje cekem velké množství závodníků, můžeme tedy doufat při pečlivé práci trenérů v pozdější úspěchy této generace. Mimořádným závodem pořádaným v Houštce se stalo Mistrovství ČR ve vícebojích všech kategorií. Tímto závodem se vrátilo i překonávání rekordů. Nový český rekord v běhu na 100m překážek (13,77s) vytvořila Zuzana Hejnová, stejná závodnice si připsala i nový rekord v sedmiboji dorostenek (5748bodů). Díky aktivní pomoci velké většiny atletů a trenérů vše proběhlo bez problémů a navíc za velmi pěkného počasí.

 

2004.Houštka má plně vybavený atletický stadion, cílovou kameru, několik vržišť, doskočiště pro skok vysoký, skok o tyči, víceúčelové hřiště a hlavně neopakovatelnou atmosféru pro velké výkony. Ty se také dostavili. Na krátkých tratích vládl Petr Ogoun, na mistrovství ČR do 22 let v běhu na 200m získal stříbro a v běhu na 100m bronz. Pavel Honal v juniorech obsadil druhé místo v hodu diskem, ve vrhu koulí místo třetí. Další bronz přidala Hana Kavínová v překážkovém běhu na 400m. Mezi dorostenckými kladivářkami zvítězila Radka Hejretová, přidala i bronz v kouli. Třetí skončila i Ivana Baňacká v hodu diskem. Nicotné se zdá být vítězství Michala Jagera ve skoku dalekém a třetí místo Anny Lamasové ve skoku o tyči proti třem vítězstvím Dany Lžičařové. Ta svá zlatá umístění v hodu diskem a vrhu koulí vyšperkovala českým rekordem v hodu kladivem v žákovské kategorii. Vytvořila tak 27. rekord houšteckého atleta. Všichni tito medailisté se také zúčastnili mezinárodních utkání. Družstvo mužů s přehledem vyhrálo svoji skupinu ve II.lize a postoupilo do I.ligy. Stejně jako předcházející rok, i nyní se hlavními tahouny stala dvojice Ogoun – Honal, které následoval Jaroslav Fic a po dlouhé době i běžec, Michal Michálek. Jestliže pro ženské družstvo znamenalo loňské udržení v I.lize vynikající výkon, tak rok 2004 znamená působení v říši snů. Nejen že se družstvo udrželo, ale skončilo na vynikajícím třetím místě. Kolektivní výkon domácích a hostujících atletek zapříčinil i velký náskok na ostaní družstva. Mezi nejvíce bodující patřila Fairaislová, Valešová, Melichová a Kavínová. Parádní disciplínou bylo 400m.př. kdy první tři místa obsazovaly závodnice Staré Boleslavi. Také stadion doznal změn, podél hlavní rovinky vyrostla kontrukce kryté tribuny. Bude tak zajištěn úkryt při nepřízni počasí, který dosud chyběl.