1980 – 1989

Nejen ve znamení několika dostaveb, přestaveb a budování proběhl rok 1980. Byla dokončena sauna v hlavní budově a vybetonovány nové kruhy pro disk a kladivo. Garáže byly převedeny ze Správy kolejí a menz na Slavoj Stará Boleslav, aby sloužily jako šatny se sociálním zařízením. Z atletického hlediska se povedl mimořádný úspěch A družstvu mužů. Pod vedením Ladislava Pytlouna obsadili ve finálovém kole národní ligy výborné páté místo. Družstvo tvořili jak závodníci v nejlepších letech, tak i zkušení matadoři a mladí talenti. Ze závodníků lze jmenovat mnohé, namátkou poznáme jména jako Miloš Krejza, Svatopluk Soukup, Petr Škaloud, Ivo Drahorád, Gustav Miller. Prvnímu družstvu kryje záda početné B družstvo, za které nastupuje během sezony 40 závodníků. Daří se práce s mládeží, Ladislav Bartůněk spolu s Jiřím Kreuterem pořádají množství kontrolních závodů a testů. Velkou porci práce odvedl Miloš Rada. Sám dokázal sehnat laminátové tyče a soustředit kolem sebe skupinu stále se zlepšujících atletů. Na mistrovstvích ČSR a ČSSR se v první desítce dokázalo umístit šest staroboleslavských atletů. Během sezony však přišla i smutná správa, ve věku šedesáti let náhle zemřel jeden ze zakladatelů houštecké atletiky Jiří Hladil. Tento učitel na školách našeho dvojměstí vychoval množství atletů, založil ženskou atletiku v oddíle, se kterou však sbíral úspěchy až za Slavii Brandýs.

 

Na zimní přípravu do sezony 1981 byly vytvořeny dosud nejlepší podmínky. Byla zajištěna nafukovací hala na Strahově, využívala se nafukovací hala v Brandýse a tělocvičny všemi tréninkovými skupinami. Díky tomu se sbírali úspěchy ve všech kategoriích na přeborech republiky. Z družstev se podařilo zopakovat páté místo mužům, od B mužstva se čekalo více. Po dvaceti letech bylo obnoveno družstvo žen a pod taktovkou Zdeňka Dolejše rozhodně neudělaly ostudu, když obsadily páté místo. Žákovské kategorie pod vedením Ladislava Bartůňka a Evy Kreuterové rovněž potěšily, zvláště žáci třetím místem ve finále krajského přeboru. Již poněkolikáté v řadě se uskutečnilo přátelské utkání se závodníky z BSG Tiefbau a opět jsme odešli poraženi díky rozhodujícímu bodovému rozdílu v ženské kategorii. Oslavy 40. výročí založení se zúčastnilo velké množství bývalých činovníků a atletů ASB, běžela se i hodinovka na počest třicátého výročí první světové hodinovky Emila Zátopka.

 

Po úspěšných sezonách družstva mužů přišlo citelné oslabení v podobě odchodů na vojnu a zanechání činnosti některých atletů. Byli to převážně ti, kteří stáli za úspěchy minulé dva roky. Nyní táhli družstvo vrhači Krejza, Pluhař, Horáček a chodci Grepl, Haničák a Kozelka. Sice do závodů zasahovali i mladí závodníci Slovák, Sládek, Englmaier a další, ale to bohužel nestačilo. O úspěch se tak postaralo šestým místem družstvo dorostenek a dále převážně jednotlivci. Miloš Englmaier si v tyči skočil pro stříbro výkonem 435cm, dařilo se i Stanislavu Studeckému, Romanu Starému, ale i několika dalším. Z iniciativy Ladislava Pytlouna došlo k rekonstrukci sektorů technických disciplín. Mohl se tak obnovit i tradiční závod Štít ve skoku vysokém.

 

Stanislav Studecký, Miloš Englmaier, Miloš Krejza, Antonín Slamínka, Jiří Sládek a Jana Slamínková. Tito atleti dosáhli významnějších úspěchů na republikových přeborech roku 1983. Počátek roku však poznamenala jedna z nemilých událostí. Bylo zrušeno tréninkové středisko při TJ Slavoj Stará Boleslav. Tím klub přišel o profesionálního trenéra Jiřího Kreutera a zároveň i o dotace pro rozvoj talentovaných závodníků. Pod vedením ing. Františka Dolečka bylo na dlouhou dobu naposledy zformováno B družstvo mužů, avšak bez valných úspěchů. A družstvo postoupilo do národní ligy a i ženské družstvo si vedlo úspěšně. Skončilo na čtvrtém místě za silnými družstvy Kladna, Kolína a Čáslavi.

 

A družstvo si příslušnost v národní lize vybojovalo i v roce 1984. Zlepšily se i ženy v krajském přeboru. Mezi jednotlivci se vedlo Miloši Krejzovi, který své páté místo z přeboru České republiky obhájil i na přeboru Československa. Zahrádka, Prokopec, Resl a Čemusová, další houštečtí atleti, kteří se na přeborech republiky prosadili do desátého místa. Významným závodem pořádaným na stadionu v Houštce byl přebor České republiky veteránů. Zúčastnili se i naši závodníci, A.Škarnitzl st., Šípek, Plíhal, Langer, Špiroch a především František Doleček, kterému se zadařilo v běhu na 1000m. Nejstarším účastníkem se stal závodník Mokrý ze Žďáru nad Sázavou s 93 lety.

 

Na podzim byly zahájeny přípravné práce pro renovaci dráhy. Výbornou práci předvedli pracovníci vedení otcem a synem Siberovými. Do 15. května 1985 dokázali osadit nové obrubníky, položit nový povrch dráhy a provést další dokončovací práce. Dráha byla rozšířena na 6 drah po oválu dlouhém 364,40m, rovinka rozměřena na 110m, nemusel se tedy na překážky posouvat cíl. Své zásluhy na díle měli i členové a funkcionáři oddílu, Zdeněk Ambrož – hospodář oddílu, František Prokopec – předseda TJ Slavoj a další. Do trenérské práce se zapojil Tomáš Linhart a Karel Novosad, začali se objevovat mladší žáci. Mezi jednotlivci se opět prosadil Miloš Krejza, na přeboru České republiky obsadil v disku čtvrté místo, na přeboru Československa deváté. Dobře si vedli Prokopec a Slaminka, Prokopec doběhl třetí na 400m př. a Slaminka obsadil druhé místo v oštěpu. V žákovské kategorii na sebe upozornil osmým místem ve výšce a sedmým místem v oštěpu Josef Kutil. Mužské družstvo se ubránilo sestupu především díky vrhačům Pluhařovi, Zahrádkovi a tradičně Krejzovi. Vypomohli i běžci zásluhou Drahoráda, Burdy, Prokopce a Brániše. Dále to byli oštěpaři Slaminka s Koreckým a obětaví chodci Kozelka s Haničákem. Ženské družstvo obsadilo pod vedením Z.Dolejše a S.Ročňákové třetí místo. To díky posílení družstva atletkami Slavie Brandýs. Oporami byly Jilgová, Pytlounová, Čechovská, Krejzová, Ročňáková a další. Celkem nastoupilo nebývalých 18 závodnic.

 

Vítězství v krajském přeboru a postup do kvalifikace o národní ligu v roce 1986 ukázal, že při kvalitní práci a aktivitě závodnic je možné se opět dostat na úroveň družstva mužů. Muži uhájili národní ligu před Autoškodou Mladá Boleslav. V soutěži se objevili i Argentinci v dresu Slavie Praha, která s přehledem zvítězila a opět postoupila do celostátní ligy. K oporám z minulého ročníku se přidal navrátivší čtvrtkař Svatopluk Soukup, na dlouhých tratích se stal posilou Kocourek. Mezi jednotlivci si vyjjímečně vedlo oštěpařům A.Slamínkovi a J.Kutilovi, kteří se stali mistry ČSSR svých kategorií. Pod vedením Stanislava Pluhaře se jim dostávalo dostatečné péče v jejich sportovním vývoji. Další z úspěšných závodníků Miloš Prokopec doběhl na 400m př. druhý a na 110m př. čtvrtý. O dráhu se staral Bohumil Šulda spolu s Josefem Jedličkou. Tato dvojice vždy dokázala připravit ovál i sektory s příkladnou pečlivostí.

 

Po období úspěchů mužského i ženského družstva přišlo střídání generací. Odešly tradiční opory jako Drahorád, Soukup, Prokopec a Slamínka. Za muže bodovali významněji pouze Krejza, Pluhař a J.Sládek. Ženy ze Slavie Brandýs již pod hlavičkou ASB také nestartovaly, což se projevilo jak na počtu účastnic, tak i na výsledcích družstva. Mezi jednotlivci svými výkony zaujali Jiří Sládek v kouli (17,87m) a opět dva přeborníci republiky v oštěpu, tentokráte Josef Kutil a Petr Novák. Po oštěpařích minulosti jako byl Socha, Pospíšil, Stránský a další se objevují noví kvalitní oštěpaři. Počátek roku poznamenala smutná zpráva o úmrtí dlouholetého trenéra, předsedy a organizátora profesora Františka Šimka. Za své zásluhy při výchově nových atletů, opor družstev všech kategorií oddílu a reprezentantů obdržel četná vyznamenání.

 

Roku 1988 zastával funkci předsedy oddílu Ladislav Pytloun, místopředsedy Josef Hanykýř a o další činnosti se rozdělili Jindřiška Pluhařová, Zdeněk Ambrož, Bohumil Šulda, Pavel Dušek a Zdeněk Kříž. V oddíle pracovalo sedm trenérů, o mladší žáky se starali manželé Škaloudovi a o děvčata J.Pluhařová. Družstvům dospělých se stejně jako loňský rok příliš nedařilo, muže táhli vrhači a mezi ženami vynikly pouze Cabrnochová, Pytlounová a Uličná. Mezi mladými atlety však již dorůstali nástupci. Václav Veselý, Marek Vodénka, Libor Veselý, z děvčat Tereza Linhartová, Helena Kutilová a Veronika Bránišová vykazovali v žákovských kategoriích slibné výkony. Také mladší dorostenci nezůstávají pozadu a soupeři s nimi musí počítat. Novák, Rež, Prouza, Dušek, Kváča, J. Veselý a další se umístili na třetím místě v krajském přeboru za Kladnem a Mladou Boleslaví. Přebornické tituly opět získal Kutil s Novákem v oštěpu, přeborníkem ve skoku vysokém žactva se stal Václav Veselý, který přidal stříbro v běhu na 300m.

 

Devět oddílových rekordů bylo překonáno v sezoně 1989. Dva díky Miloši Prokopcovi v bězích na 110m(15,66) a 400m(53,26) překážek mužů, ve výšce to byli dorostenec Josef Kutil (190cm), mladší dorostenec Václav Veselý (189cm) a žákyně Andrea Jiroutková (140cm). V oštěpu to byl mladší dorostenec Petr Novák (72,32m), v disku žákyně Simona Vorlíčková (29,78m). V bězích na 1500m to byl žák Václav Krejza (4:51,2min), žákyně Marie Zámečníková (5:32,0min) a v běhu na 3000m žen vylepšila oddílový rekord Šárka Palečková (11:29,9min). Výkon Petra Nováka v oštěpu znamenal nový československý rekord mladších dorostenců. Petr Novák si přivezl bronz z přeboru České republiky stejně jako Václav Veselý ve skoku vysokém žáků. Čtvrté místo obsadil oštěpař Josef Kutil na přeboru ČSSR juniorů. Družstvům se již tak nedařilo, ale trpělivý a pečlivý přístup trenérů jistě přinese výsledky do budoucna. Po inovacích dráhy a sektorů přišla na řadu tělocvična. Nakonec došlo k výstavbě nové budovy o rozměrech 12x24m. Byla provedena i plynofikace hlavní budovy, čímž se výrazně zlepšil komfort ubytovny, šaten a ostatních prostor.